AKP çevrelerinde Marmaray ile ilgili olarak bir "asrın projesi" geyiğidir gidiyor. Seçimlerin yaklaşıyor olmasından dolayı olacak, projenin önemi ile o kadar orantısız bir reklam kampanyası yapıldı ki artık dayanamadım.
New York'un merkezi Manhattan bir adadır. Üç tarafı bizim Istanbul Boğazı'na benzer su kütleleriyle çevrilidir - kuzeyde Manhattan ve Bronx arasında Harlem nehri, batıda Manhattan ve New Jersey arasında Hudson nehri ve doğuda Manhattan ve Brooklyn ile Queens arasında East River. Wikipedia'dan baktım: bu üç su kütlesinin altından geçen bizim Marmaray tipi tam 21 adet tünel var: http://en.wikipedia.org/wiki/Bridges_and_tunnels_in_New_York_City
Bunlardan 3 tanesi otomobil, 18 tanesi demiryolu geçidi. Esas dikkat çeken nokta bu tünellerin yapılış tarihleri: 6 tanesi Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı 1914 yılından önce, 12 tanesi 1914 ile 1945 arasında, 3 tanesi de 1945 ile 1990 arasında yapılmış.
Marmaray'ın yapılmış olmasından memnunum, doğru bir proje olduğunu da düşünüyorum. Ancak büyük bir gurur duymak için sebep göremiyorum - dünyanın önde gelen ülkelerin yüz yıl önce yaptıkları, bugün her parayı veren ülkenin rahatlıkla yapabileceği projeleri yapalım ama abartmayalım.
Lütfen bu "asrın projesi" tarzındaki gülünç ifadeleri bir kenara bırakalım. Boğazın altından demiryolu geçirmeye asrın projesi denecek ise bu asır 21.asır değil 20.asır, hatta 19.asırdır. Hala eski asırların projeleri ile gurur duymak yerine gurur duyacağımız güncel başarılar yakalayalım. Bugün dünya basınında yer bulan bilim ve teknoloji haberlerinden birkaç örnek: uzayda tespit edilen dünya benzeri gezegenler, yüksek enerji fiziğinde yapılan yeni deneyler, AIDS tedavisinde yeni ufuklar, memeli hayvanlarda suni ana rahmi denemeleri. Türkiye'deki ana gündem maddesi ise Meclis'e türbanla girilmesi. Hal bu iken gurur duyacak bir durumda mıyız, yoksa endişe edecek bir durumda mı, takdiri sizlere bırakıyorum!
Ayni mantiktan hareketle, bahsi gecen adanin etrafindaki 3 nehrin uzerinde toplam 25 civarinda kopru varken, sence İstanbul'a 3. kopru yapilmasina karsi olmak nasil yorumlanmali? ;)
ReplyDeleteBen şahsen 3.köprü yapılmasından yanayım. Onun için sorunuzu karşı olanlara yöneltmenizi öneririm. Ama her halükarda karar merciinin hükümet değil Istanbul'lu vatandaşlar olması gerekirdi.
ReplyDelete