Monday, 21 April 2014

Cumhurbaşkanı adaylarının belirlenmesinde tüm seçmenler söz sahibi olmalı

Türkiye’de siyasetin en önemli sorunu sistemin seçmenlerin katılımına kapalı olması. Hazineden büyük fonlarla desteklelen mevcut siyasi partiler üst yönetimin delegeleri, delegelerin üst yönetimi belirlediği bir kısır döngü içinde. Milletvekili adaylarını genelde parti üst yönetimleri belirliyor, bu nedenle meclis yasama ve denetim fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Belediyelerde de durum farklı değil.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri maalesef bu kısır döngü içinde kurgulandı. Seçimi sözde halk yapacak, ama adayları halk belirleyemiyor. Parti üst yönetimleri tarafından atanan milletvekilleri içinden 20 imza toplama şartı var.

Mevcut sistemin sıkıntıları belli, ancak son bir yılda tabanda çok ciddi bir siyasi hareketlenme var. Hangi siyasi görüşe mensup olurlarsa olsunlar, hangi partiye oy vermiş olurlarsa olsunlar vatandaşların siyasete daha fazla katılma ve söz sahibi olma arayışları var.

Bu arayışa destek olmaya çalışan sivil toplum örgütlerini takdirle izliyoruz. Yerel seçimlerde gönüllü sandık müşahitliğini bugüne kadar görülmemiş çapta örgütlemeyi başaran Oy ve Ötesi, Sandık Başındayız ve Ankara’nın Oyları grupları bunun en bilinen örnekleri.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için çalışmalar şimdiden başladı. Siyasi partiler ve seçim kanunları halkın adayları doğrudan belirlemesine imkan vermese de teknoloji ve sosyal medya sayesinde tercihlerimizi paylaşıp partilerin aday belirleme süreçlerine etki edebiliriz.

Seçim Haritası projesi (www.secimharitasi.com) yerel seçimlerde benzer bir rol oynadıktan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi modülünü devreye soktu. Sitede aday göstermek, adaylar hakkında yorum yapmak ve oy vermek mümkün.

Seçim Haritası ilginç bir yenilik olarak tercihli oy sistemini de tartışmaya açıyor. Basit bir Cumhurbaşkanlığı anketine ek olarak her parti için ayrı ayrı tercihli oy sistem oluşturulmuş. Kullanıcılar beş adaylık bir tercih sıralaması yapıyorlar, daha sonra az oy alan adaylara oy vermiş olan kullanıcıların oyları tercihlerine göre diğer adaylara dağıtılarak daha sağlıklı bir sonuç elde ediliyor.

Muhalefetin ortak aday belirlemesine yönelik bir modül de mevcut.

Seçim Haritası’nın Cumhurbaşkanlığı seçimi uygulamasına   www.secimharitasi.com/cumhurbaskanligi-secimi adresinden ulaşabilirsiniz.

3 comments:

  1. Oylama sayfasindaki Oy Ver linklerini calistiramadim. Bilginize.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CumhurBaşkanlığı Seçimi Halk oyu ile değişen Anayasının 101. Md ruhuna uygun seçim olsun yeter.

      Anayasa değişikliği ile sadece Halkın seçimi gelmedi çok önemlisi aday gösterme şartı 110 Mv. den  20 Mv. düşürüldü eski maddeki 110 Mv. iktidar partisini bile bölecek kadar büyük sayı idi o yüzden Parti adayı dışında aday göstermeyi imkansız kılıyordu hatta 2. ve 3. partilerde zaten ya ancak tek aday gösterilebir hatta hiç gösterilemez halde idi .

      Halk 20 Mv. lim aday gösterebilsin dedi 
      20 kişi parti adayı dışında aday gösterse CHP yi bölemez AKP yi hiç bölemez . Çok aday olmalı çünkü Yasada Partilerin Halka sorduğu bir ÖN SEÇİM yok onun yerine 1. Tur var , 2. tura nasıl olsa 2 aday kalacak

      Anayasının ruhunda esasen Parti Adayı yok seçileninde Partisi ile ilişkisi kesiliyor Çok Demokrat , Mv lerine özel hak veriyor . Demokratik Haklarını kullanabilme cesareti gösterebilmeleri için . 

      Mv leri bu hakkı kullanmaz ise ; 
      AKP li seçmenin yine AKP li veya yakını A - B – C Adayından hangisini CB görmek istediğini yada

      CHP li seçmenin Partili-Ulusalcı bir adayımı Demokrat-Birleştirici bir adayımı CB görmek istediğini nasıl anlayacağız . Vs vs

      Anayasa Partiden bir aday gösterilir demeyip geniş bir Demokratik Özgürlük alanı bıraktığı halde Parti liderleri bile 2 aday gösterebilme demokratlığındamı ?

      Bugünki ortamda herkes ne olacağını tahmin etmeye yada karşı olarak yol temenni etmeye çalışmakta . 

      Demokrasinin geliştirilmesi için bir şey söylenmiyor .Bu nedenle teşekkürler Ümit Kumcuoğlu

      Yalım ÇAKIROĞLU

      Delete