Monday, 19 January 2015

Bornozlu askerlerin esrarı çözüldü!


Cumhurbaşkanlığı sarayındaki bornozlu askerlerle sosyal medyada epeyce dalga geçildi. Ancak bu olayın sosyal medya fenomeni olmanın ötesinde de bir anlamı var.

Akparti’nin felsefi çizgisinde Türklüğün makbul bir değer olmadığını biliyoruz - Türk milli devletinin “tarihte bir parantez” olarak gördüklerini çeşitli defalar ifade ettiler. (Bu konuyu daha önceki bir blog yazımda ele almıştım.) Hal bu iken neden Cumhurbaşkanlığı sarayında Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ın ziyareti sırasında 16 Türk devletini hatırlatmak ihtiyacı duyuldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temel önceliği her zaman “sandık” oldu. Adımlarını genelde ne kadar oy getirip götüreceğine göre atıyor.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye’deki Kürt siyasi hareketi için bir dönüm noktasıydı. Selahattin Demirtaş’ın %10’a yakın oy alması HEP’le başlayıp BDP’ye kadar uzanan partiler silsilesinin aldığı en iyi sonucun çok üzerindeydi.

Seçmen tercihlerinde aşinalık çok önemli rol oynar. Bir partiye daha önce oy vermiş birini o partiye tekrar oy vermeye ikna etmek hiç oy vermemiş birini ikna etmeye göre daha kolaydır. Hele Kobani ve Cizre gibi olaylardan sonra, daha önce Kürt siyasi hareketinin partilerine oy vermemiş ama Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy vermiş olan kitlenin önümüdeki seçimde HDP’ye oy verme şansı yüksektir. Kürt seçmenler arasında Akparti’den HDP’ye geri dönüşü olmayan bir kayma yaşanabilir.

Öte yandan HDP son zamanlardaki performansıyla 1990’larda başında Refah Partisi, MHP ve DSP’nin geçtiği gibi, “marjinal” bir parti algısından genel kabül gören bir parti algısına doğru hızla ilerliyor. Bu ortamda, 2015'te ilk defa oy kullanacak olan gençler arasında Akparti/HDP arasında tercih yapmaya çalışanların HDP'ye eskisine göre daha fazla yönelmesi muhtemeldir.

En son kamuoyu yoklamaları HDP’nin bir miktar güç kazanması dışında seçmenlerin 2014 yerel seçimlerindeki tercihlerinin fazla değişmediğini gösteriyor. İl genel meclisi ve büyükşehir belediye meclisi seçim sonuçları Akparti %43,3 – CHP %25,6 – MHP %17,6 – HDP %6,6 – Saadet %2,8 idi. Akparti ve CHP’nin %1,5’ar oy kaybedip HDP’nin az farkla barajı geçtiği senaryoda milletvekili dağılımı aşağıdaki gibi oluyor:

Akparti 268 – CHP 129 – MHP 94 – HDP 59

Yani 2015 genel seçimlerinde HDP’nin meclise girmesi halinde Akparti’nin çoğunluğu kaybetmesi kuvvetle muhtemel.

Toplumdaki Akparti/CHP karşıtlığı o kadar keskin ki, Erdoğan veya Davutoğlu ne yaparsa yapsınlar CHP’den Akparti’ye bir seçmen kayması olasılığı yüksek değil. Bu durumda 2014’te MHP’ye kayan oyları geri almak Akparti’nin önceliği haline geliyor.

Akparti ve Erdoğan her zaman sembolleri kullanarak ve duygulara hitap ederek siyaset yaptılar. “Zina suç olsun” tartışmalarından 3 çocuk söylemine, 2014 yerel seçimleri öncesi bayraklı reklam filminden bitmeyen mağdurluk edebiyatına kadar bu stratejiye pek çok örnek bulmak mümkün.

Bu nedenle, bornozlu askerler olayına da sadece mantık perspektifinden değil duygu, semboller ve seçmen hesapları ışığında bakmak gerek.

“Bornozlu askerlerin esrarı” işte bu: 2015 genel seçim hesapları!


No comments:

Post a Comment