Monday 5 May 2014

Cumhurbaşkanlığı için tercihli oy sistemi

Cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihli oy sistemi uygulansaydı ne olurdu? İlginç bir soru.

Tercihli oy sistemi iki turlu seçimlerde seçmen tercihlerinin en iyi şekilde sonuca yansıması için tasarlanmış bir sistemdir. Seçmenlerin sadece tek bir tercih yapıp en çok oy alanın %51’in altında bir oyla seçilmesi ve pek çok seçmenin oylarının boşa gitmesine mani olur. Çok turlu bir seçimin tek hamlede yapılmasına imkan verir.

Dünya şu ana kadar Avustralya, Kanada, ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Hindistan'da bazı genel seçim, yerel seçim ve önseçimlerde kullanıldı. İrlanda'da ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanıyor.

Tercihli oy sistemi nasıl çalışır? Seçmenler belli bir sayıda (3, 4, 5 gibi) tercih yaparlar. Önce seçmenlerin birinci tercihlerine bakılır. Birinci tercihler bazında en az oy alan adaylar elenir, bu adaylara oy veren seçmenlerin oyları daha sonraki tercihlerine kaydırılır. Bu şekilde seçmenlerin oyları boşa gitmeden sonuç alınmış olur.

Seçim Haritası projesi Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir tercihli oy denemesini vatandaşlarımızın hizmetine sunuyor. Herkesi katılmaya ve görüş bildirmeye davet ediyoruz.

http://secimharitasi.com/cumhurbaskanligi-secimi/10-yeni-cumhurbaskani

No comments:

Post a Comment