Sunday 30 March 2014

2014 yerel seçim sonuçlarına ilk bakış

Seçim sonuçlarına kısaca gözden geçirelim.

Henüz sandıkların %75 civarı açılmışken Türkiye geneli sonuçları: AKP %45 - CHP %28 - MHP %15 - BDP/HDP %7.

Benim en son tahminim AKP %39 - CHP %29 - MHP %20 - BDP/HDP %8 idi. CHP ve BDP aşağı yukarı tuttu, ama AKP ve MHP'de %5 mertebesinde yanıldım.

2011 genel seçimleriyle karşılaştırırsak, AKP %5 oy kaybetmiş, CHP %2 oy kazanmış, MHP %2 oy kazanmış, BDP/HDP hemen hemen aynı. AKP oy kaybetmiş, ama son bir yılda yaşanan çalkantılar düşünüldüğünde çok başarılı bir performans sayılır.

2009 yerel seçimleriyle karşılaştırırsak, AKP %7 oy kazanmış, CHP %5 oy kazanmış, MHP %1 oy kaybetmiş, BDP/HDP %1 oy kazanmış. Başta DP ve SP olmak üzere küçük partilerin oyları AKP ve CHP'de konsolide olmuş.

İl belediye başkanlıklarına baktığımızda el değiştiren il çok az. 2009'da da büyükşehir olan yerlerde sadece Mersin CHP'den MHP'ye geçiyor. Yeni büyükşehirlerde karşılaştırmayı 2009 merkez ilçe belediye başkanlıkları yerine il genel meclisi seçim sonuçlarıyla yapmak daha adil. Bu şekilde bakınca Hatay ve Giresun AKP'den CHP'ye, Balıkesir MHP'den AKP'ye, Mardin AKP'den BDP'ye geçiyor.

Özetle, partiler arasındaki seçim öncesi denge aynen devam ediyor diyebiliriz. Son birkaç aydaki yoğun taarruz AKP'yi sarsamadı.

Daha detaylı analizlere yarın burada ve www.secimharitasi.com sitesinde devam edeceğim.


No comments:

Post a Comment