Friday 5 December 2014

HDP hodri meydan diyor

HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş bu hafta Ruşen Çakır’a verdiği röportajda HDP’nin genel seçime bağımsız adaylarla değil parti olarak girmeyi planladığını söyledi.

Demirtaş, “barajı geçememe riskini nasıl alıyorsunuz” mealinde bir soruyu yanıtlarken şöyle diyor:
“Savunduğumuz şeylerin yüzde 10 bile değeri yoksa varsın parlamentoda olmayalım. Biz değil parlamentonun kendisi düşünsün.”

HDP parti olarak seçime girerse ne olur? Barajı geçtiği ve geçemediği senaryolarda milletvekili dağılımı nasıl olur? Düşünecek bir şeyi olan kim?

Önceki yazımızda barajın kalkması halinde ne olacağını incelerken kullandığımız iller seviyesinde detaylandırılmış seçim modelimizle cevaplandırmaya çalışalım.

Genel seçimlerde oyların dağılımı hakkında basit bir varsayım yapalım. HDP Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın aldığı oylardan her ilde %0,5 daha yüksek oy alsın. CHP ve MHP 2011 genel ve 2014 yerel seçimlerinde aldıkları oyların ortalamasını alsın. SP 2014 yerel seçimlerinde aldığı oyu korusun. Akparti de bu dört partinin aldığı oylar dışında kalan tüm oyların %95’ini alsın.

Bu varsayımla Türkiye çapında oy dağılımı şöyle olur:

Akparti %44,2 – CHP %25,8 – MHP %15,4 – HDP %10,3 – Saadet %2,8

Bu oy dağılımı ve mevcut kanunda yer alan %10 barajı, nisbi temsil sistemi ve d’Hont formülü uygulandığında ortaya çıkan milletvekili dağılımı şöyle:

Akparti 282 – CHP 136 – MHP 73 – HDP 59

HDP Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş’ın aldığı oy oranını alarak az farkla barajın altınfa kalırsa sonuç şöyle değişiyor:

Akparti 331 – CHP 143 – MHP 76

Yani HDP’nin seçime parti olarak girip barajı geçememesi sadece Kürt hareketinin parlamento dışında kalmasına değil Akparti’nin Anayasa değişikliklerini referanduma götürecek bir çoğunluğa ulaşması ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Bu durum seçim sath-ı mailine girildiğinde kararsız seçmenler üzerinde etkili olabilir. “Akparti’nin sistem değişikliğine gidebilecek bir çoğunluğa ulaşmasını istemiyorsanız HDP’ye el verin” şeklinde bir kampanya görebiliriz.

HDP’nin seçime parti olarak girme kararını “hodri meydan demek” ya da “kararsız seçmeni kafakola almak” olarak niteleyebiliriz.

Seçime daha altı ay var, ama Türk siyasetinde şimdiden her gün çok ilginç gelişmeler oluyor.

No comments:

Post a Comment