Thursday 11 June 2015

Koalisyon sürecinde sonuç belli değil, ama yol haritası belli


Koalisyon sürecinde sonuç belli değil ama herkes söyleyeceğini söyledi. Bu sayede yol haritası belli oldu.

Erdoğan görevi Davutoğlu'na verir. HDP şu aşamada AKP ile koalisyona hayır diyor. CHP de önce AKP'siz hükümet seçeneklerini denemek istiyor. Birinci turda AKP'nin tek muhatabı MHP. MHP kırmızı çizgilerini ortaya koydu: Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi, çözüm sürecinin sona erdirilmesi ve dört bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi. AKP bu şartları kabul ederse AKP-MHP hükümeti kurulur, kabul etmezse Davutoğlu görevi iade eder.

Davutoğlu'ndan sonra sıra Kılıçdaroğlu'na gelir. Erdoğan'ın görevi Kılıçdaroğlu'na vermekten imtina ederek kriz çıkarma eğiliminde olmadığı anlaşılıyor. Kılıçdaroğlu MHP ve HDP ile üçlü koalisyon, HDP destekli CHP-MHP koalisyonu ve azınlık hükümeti senaryolarını dener. Bunlardan herhangi biri üzerinde uzlaşma sağlanırsa hükümet kurulur, sağlanamazsa Kılıçdaroğlu görevi iade eder.

Bu durumda Erdoğan Davutoğlu'na ikinci kez görev verir. Davutoğlu CHP ile koalisyon kurmayı dener. Bu mümkün olmazsa azınlık hükümetine güvenoyu ister. Son senaryo olan AKP azınlık hükümeti de güvenoyu alamazsa tekrar seçime gidilir.

Bu kadar farklı alternatif arasından bir hükümet çıkma olasılığı hala yüksek görünüyor!

No comments:

Post a Comment