Thursday 27 May 2010

Anayasa değişikliği paketine HAYIR

Yaklaşmakta olan Anayasa değişikliği referandumunda HAYIR oyu vereceğim. Bu kararımın arkasındaki nedenleri şöyle özetleyebilirim:

1. Türkiye'nin ihtiyacı demokrasinin gelişmesi ve insan haklarının güçlendirilmesidir. Bu Anayasa değişikliği demokrasi ve insan haklarında en ufak bir iyileşme getirmemektedir.

2. Ülkenin yeni bir genel seçime ihtiyacı vardır; HAYIR oyu AKP'yi erken seçime zorlayacaktır.

3. Türkiye'de bugün yasama ve yürütmenin yargı üzerindeki etkisini artırmak fayda değil zarar getirecektir. Yargı reformunu yargı bağımsızlığını zayıflatan değil güçlendiren bir şekilde yapmak gerekir.

4. Anayasa değişikliği 2000 yılında olduğu gibi TBMM'deki tüm partilerin uzlaşması ile yapılabilirdi, yapılmalıydı.

5. AKP hükümeti bu pakete harcadığı vaktini işsizlik, kalkınma gibi daha acil konulara harcamalıydı.

6. Katılımcı bir şekilde hazırlanmayan Anayasalar referandumla yürürlüğe girseler de meşruiyet kazanamazlar (bakınız %92 oyla kabul edilen 1982 Anayasası)

7. Ülkedeki farklı fikileri kucaklamayan Anayasalar referandumla yürürlüğe girseler de meşruiyet kazanamazlar (bakınız %62 oyla kabul edilen 1961 Anayasası)

8. Milletvekili adayları demokratik ve katılımcı bir şekilde belirlenmez iken TBMM'nin Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçmesi demokrasiyi güçlendirmez, zayıflatır

9. Demokrasinin güçlenmesi için yapılması gereken seçim sistemi ile partilere devlet yardımının adil hale getirilmesi ve önseçim mekanizması ile partilerin demokratik hale getirilmesidir.

10. Anayasa değişiklikleri geçmişe değil geleceğe bakarak yapılmalıdır.

Anayasa değişikliği konusu sadece siyasi partilere bırakılamayacak kadar önemlidir. Tüm vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının tartışmalar ve kampanyada aktif rol alması şarttır. Bu çerçevede herkesi göreve davet ediyorum.

No comments:

Post a Comment