Friday 23 October 2015

İlkokullara Arapça seçmeli ders fena fikir değil, ama maalesef gerçekleşme imkanı sıfır

Basında çıkan haberlere göre hükümet ilkokullara Arapça seçmeli ders koymayı düşünüyormuş.

Arapça BM dillerinden biri. Türk kültürü ve tarihi açısından önemli bir dil. Ortadoğu ile gelişen ticari ve finansal ilişkiler Arapça bilmenin pratik faydasını artırıyor. Buraya kadar mesele yok.

Ama maalesef pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da hükümetimiz ölçüp tartmadan, hesap kitap yapmadan yola çıkmış.

Türkiye'de 70 yıldır imam-hatip liseleri, 50 yıldır imam-hatip ortaokulları var. Bu okullarda yüz binlerce öğrenci öğrenim gördü. Gel gör ki imam-hatip lisesi mezunlarının yüzde biri bile Arapça bilmiyor. Nasıl ki devlet okullarımızda sözde 8 yıl İngilizce öğrenen çocuklarımız İngilizce bilmez, imam-hatip liselerinde sözde 8 yıl Arapça öğrenen çocuklarımız da Arapça bilmez. Bunun trajikomik örneklerinden birini geçen yıl "aleyna" kelimesinin anlamını bilmeyen Samsun Müftüsü olayında gözlemlemiştik.

Ülkemizdeki Arapça bilen eleman açığının boyutunu Arap ülkeleriyle iş yapan şirketler de, Dışişleri Bakanlığı'mız da gayet iyi bilir. Tanıdıklarınıza sorun, anlatacakları hikayeleri dinleyin.

Türkiye'de ilkokullarda seçmeli Arapça dersi vermemize imkan sağlayacak bir Arapça öğretmeni kaynağımız yok. Bu nedenle hükümetimizin önerisi iyi niyetli de olsa abesle iştigalden ibaret. Bu hamleden çıkacak tek netice pek çok ilkokul öğrencisi ve velisinin vaktini boşa harcamak olur.

Geçen yıl benzer bir tartışmayı Osmanlıca konusunda yaşamıştık - o konudaki blog yazımı ilişikte bilgilerinize sunuyorum.

Ulusal bir politika olarak Arapça öğretim işine gireceksek işe ilkokullara seçmeli ders koyarak değil Arapça öğretmeni yetiştirerek başlayalım. O zamana kadar da birbirimize Rosetta Stone Arapça öğretme programı hediye ederek idare edelim.


(Merak edenler için: yukarıda "İnşaallah" yazıyor...)

No comments:

Post a Comment