Friday 13 June 2014

IŞİD kimin yerini doldurdu?

IŞİD, yani "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütünün son birkaç hafta içinde elde ettiği askeri başarılar önemli bir noktaya işaret ediyor: IŞİD hem Suriye, hem de Irak içindeki Sünni Müslüman Arap halktan ciddi destek görüyor.

Bu desteğin nedenleri aşikar: Saddam'ın devrilmesinden sonra Irak'ta bu kesimlere sahip çıkabilecek bir siyasi oluşum kurulamadı. Suriye'de Esad rejimi devrilemedi. Sünni Müslümanların kurtarıcısı olarak lanse edilen Tayyip Erdoğan iddialı söylemlerine inandırıcılık kazandıracak bir aksiyon alamadı. Kürtler Suriye ve Irak'ta kendileri için bağımsız ve güvenli birer bölge oluşturmaya odaklandılar.

Bu sayede İran'dan Lübnan'a uzanan coğrafyada Sünni Müslüman Araplar her yerde iktidarın dışında bırakıldılar, itilip kakılan bir kitle haline geldiler. Ne Batı dünyası, ne de İslam dünyası onlara yeterince el uzatmadı. Sünni Müslüman Arapların bu toprakları "işgalci ve baskıcı düşmanlardan kurtarma" iddiası ile gelen IŞİD'den başka bir alternatifi kalmadı.

Tayyip Erdoğan bu boşluğu gördü, ama dolduramadı. Meydan IŞİD'e kaldı. Musul konsolosluğu olayı da sahadaki bu realitenin Akparti hükümetine tebliğ edilmesidir. IŞİD diyor ki, "Sünni Müslüman Arapların hamisi artık biziz, buralara bundan sonra ancak bizim misafirimiz olarak gelebilirsiniz".

Velhasıl Suriye'deki Esad rejimi yerine Mısır'da İhvan iktidarının düşmesi ile darbe alan Sayın Başbakan'ın "Sünni İslam vurgulu bölgesel liderlik" iddiası bu hafta itibarıyla bitmiştir. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun!

No comments:

Post a Comment