Thursday 27 November 2014

Yaklaşan 2015 genel seçimleri ve üniversite öğrencileri: Önemli bir hatırlatma

Üniversite öğrencileri yaklaşan genel seçimlerde çok önemli bir grup. YÖK rakamlarına göre Türkiye’de 2.2 milyon üniversite öğrencisi var. Toplam seçmen sayısının yüzde 5’ine yakın bir rakam.

Seçimler en geç Haziran ayı ortasında yapılacak, yani seçim günü üniversite öğretim dönemi içinde kalacak.

Öğrenimlerine devam etmek için ailelerinin yaşadığı şehirden başka bir şehre giden öğrencilerin çoğu resmi ikametgah adreslerini değiştirmiyor. Seçmen kütükleri resmi ikamet adreslerine göre hazırlandığından, pek çok öğrencinin seçmen kaydı ailesinin evinde. Seçimler öğretim döneminde olduğunda pek çok öğrenci kayıtlı oldukları yere gidemiyor ve oy kullanamıyor.

Oy kullanmak isteyen ancak ailesinden ayrı bir şehirde okuyan öğrencilerin seçimler için şimdiden hazırlık yapmasında fayda var. Seçimlerde ailenizin yanına gidip oy kullanma şansınız yoksa 1-2 saatinizi ayırarak resmi ikametgahınızı öğrenim gördüğünüz şehre alabilirsiniz.

Bunun için kaldığınız yurt ya da evin bulunduğı ilçenin nufus müdürlüğüne şahsen başvurmanız gerekiyor. Başvuru için gerekli belgeler şöyle:
  •           Yurtta kalıyorsanız: nufus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi, üniversiteden öğrenci belgesi, yurttan da orda kaldığınıza dair belge
  •           Kiralık evde kalıyorsanız: nufus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi, varsa adınıza elektrik, su ya da gaz faturası, yoksa kira sözleşmeniz
  •           Bir aile üyenize ait bir evde kalıyorsanız başvuruyu o kişiyle birlikte yapmanız gerek

Seçimler yaklaştığında muhtalıklarda askıya çıkacak seçmen listelerini kontrol etmek ve değişikliğin gerçekleştiğini teyit etmekte de fayda var.

2015 genel seçimleri herkesin Türkiye’nin yönetimine ağırlığını koyması için bir şans. Her oy çok değerli.

Üniversite öğrencisiyseniz ve oy kullanmak için resmi ikametgah adresinizin olduğu şehre gidemeyecekseniz, resmi ikametgahınızı değiştirin. Bu mesajı arkadaşlarınıza iletin. İmkanınız varsa nufus müdürlüğüne başvuru yapmak isteyen tanıdıklarıza yardımcı olun.

Seçimlerde sizsiz bir kişi eksiğiz!



No comments:

Post a Comment