Wednesday 20 November 2013

Demokrasiyi daha ucuza maledebilir miyiz?

Demokrasi güzel şey, ama seçimler pahalı. O kadar sandık, oy pusulası, bunların taşınması, sayılması. Meşakkatli bir iş. Milletvekili maaşlarını ve partilere her yıl yapılan yüz milyonlarca lira devlet yardımını saymıyorum.

Neden seçim yapıyoruz? Hepimiz adına kanun yapacak ve hükümeti belirleyecek 550 kişi vatana millete faydalı insanlar olsun diye.

Ancak maalesef milletvekillerimizin performansına baktığımızda bu harcamalara değmediği kanaati uyanıyor. Her gün onlarca milletvekili çocuklarımızın daha müreffeh bir ülkede yaşaması hedefiyle yakından uzaktan olmayan konularda fantastik beyanat veriyor. O gün beyanat vermeyenler de vakitlerini facebook ve twitter'da polemiğe girerek geçiriyor. Burada örnek vermeye gerek yok - herhangi bir gazetenin web sayfasına ya da sosyal medya sitesine on saniye bakmak kafi.

Antik çağlardaki filozoflar yönetim sistemlerini karşılaştırırken demokrasilerde yasama organının kurayla belirlenmesi gerektiğini yazmışlar. Seçimler serbest ve adil de olsa sonuç halkın temsilinden ziyade iyi ihtimalle bir popülarite yarışması, kötü ihtimalle bir nevi oligarşi olur diye düşünmüşler. Bu nedende de seçimle uğraşmaktansa kura çekmek daha mantıklı olur kanaatine varmışlar.

Demokrasimizin bugünlerde içinde bulunduğu içler acısı duruma bakınca eski filozoflara hak vermemek zor. Bu kadar para harcayacağımıza noter huzurunda kura çekelim, daha etkin ve verimli bir yasama organımız olur!




No comments:

Post a Comment