Thursday 7 November 2013

Kültür savaşlarında zafer kimin olacak?

Başbakan'ın son açıklamalarıyla "kültür savaşları" kavramı Türkiye'de de gündeme gelmiş oldu. Hayırlı olsun!  Avrupa ve ABD'deki 1968 olayları ile dünya siyaset sahnesine giren bu kavram pek çok ülkede zaman zaman gündemin üst sıralarına çıkar.

Hak ve hürriyetler ne kadar köklü, sistem ne kadar sağlıklı olursa olsun, neredeyse tüm demokratik ülkelerde gençlerin yaşamı veya kadın-erkek ilişkileri söz konusu olduğunda toplumun "ortalama" değerlerini herkese zorla empoze etmeyi savunan siyasetçiler vardır.  Buna şaşırmamak gerekir.

Elimizde bu konuda 45 yıllık bir veri olduğu için, siyasetçilerin dünyanın dört bir yanında yaptığı bu tür işgüzarlıkların sonuçları üzerinde net bir fikir sahibi olabiliyoruz.  Sonuç insan haysiyeti ve özgürlüklerden yana olanlar için sevindirici: uzun vadede tüm demokratik ülkelerde özel hayata müdahale etmeye kalkışan işgüzarlıklar ters tepiyor.  Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika bir yana, bir zamanlar geleneksel değerlerin kalesi kabul edilen İspanya, İtalya, Japonya ve Kore'de bile kültür savaşları özgürlükçü kesimin kesin zaferiyle sonuçlandı.

Velhasıl, Çetin Altan'ın meşhur deyimiyle "enseyi karartmayın" !  Türkiye'de de milli gelir artmaya, demokrasi yerleşmeye, eğitim seviyesi yükselmeye devam ettikçe işgüzar siyasetçilerin çabaları boşa gitmeye mahkumdur.


 

No comments:

Post a Comment