Saturday 16 November 2013

Diyarbakır'da tiyatro

Başbakan Erdoğan Irak Kürdistan bölgesi başkanı Mesud Barzani ile birlikte Diyarbakır'a "çıkartma" yaptı. Magazin basını için iyi malzeme çıktı, ama siyaset açısından aynı şeyi söylemek zor.

Olay hükümetin artık alıştığımız "çok laf az iş" yaklaşımının güzel bir örneğiydi. Düne kadar Barzani'ye hakaret eden ekip bugün onu el üstünde tutmaktan medet umuyor. Ülkemizin kökü eskiye dayanan iç meselelerinde iktidarın çözümü kendi vatandaşlarıyla diyalog kurmak yerine yabancı siyasetçilerle şov yapmakta araması gerçekten trajik.

Önemli siyasi konulara baktığımızda herhangi bir icraat göremiyoruz. Yüzde 10 barajının kaldırılması için bir çaba yok. Valilerin seçimle gelmesi yönünde bir düzenleme yok. KCK davasından herhangi bir şiddet olayına karışmamış yüzlerce kişi "siyasi suçlu" olarak hapiste. Yapılan müzakereler saydam değil, masada ne olduğu, kime ne sözler verildiği meçhul.

AKP "kanı durdurma" edebiyatı yapıyor, ama AKP iktidara geldğinde zaten kan durmak üzereydi. İstatistiklere baktığımızda 1984'ten bugüne kadar bölgede en az insanın hayatını kaybettiği dönemin 2000-2002 dönemi olduğunu görüyoruz. Yani AKP döneminde çatışmalar önce tekrar alevlendi, sonra yavaşlayarak 2002'deki noktaya döndü.

Realite buysa tarihi olan ne?

AKP artık üretimi tamamen bıraktı, bir satış ve pazarlama departmanı olarak faaliyet gösteriyor: her hafta aniden "tarihi bir olay" yaşanıyor, bunu kutlamak için büyük bir şov yapılıyor, sonra olay hiç bir etki bırakmadan unutulup gidiyor. Renkler canlı, gürültü yüksek, ses ve görüntü efektleri bol, ama içerik yok.

1 comment:

  1. Ümitcim hepsi bir yana, sözlerine katılmakla birlikte ve de "yetmez ama evetçi" gibi gözükmek riskine rağmen; son aylarda iyice sağa sola yalpalayan AKP'nin en dişe dokunan icraatı bu süreçtir bence. Fakat zaten en baştan beri askerler üzerinde yapılan operasyonların bu sürecin denge unsuru olduğu yazılmakta idi. Tayyip bugün ceza evlerinin boşalması gerektiğini söylemedi mi? Seçim öncesi büyük bir af çıkacak sanırım. Umarım sadece tek bir kanat değil büyük oyun ve büyük sürecin madur ettiği herkes afdan yararlanır. Türkiye Cumhuriyetini yıkmaya yönelik faaliyetler, AKP hükümetini yıkmaya çalışmaktan daha küçük bir faaliyet, kalkışma değildir sanırım.

    Bu tiyatronun kesinlikle Kuzey Irak'daki zenginlikten pay almak, BDP'nin oyunu bölmekte ve her icraatları gibi sadece kendi ekmeklerine yağ sürmekten başka amaçı olmadığına eminim. Ama bu aşamada buna katlanmak gerekiyor. Kanı biz durdurduk, barış, kardeşlik nutukları atanlara, hemen birkaç km. yakınlarında El Kaide terörünü nasıl destekleyip bir ülkeyi ve onun müslüman halkını nasıl ölüme terk ettiklerini anlatmak lazım. Bahsettiğin seçim barajı ve diğer insan hakları alanlarıdır mutlaka öne çıkarılması gereken.
    Çalışmalarında başarılar dilerim.

    ReplyDelete